Składniki:
100g miękkiego masła
100g mąki pszennej
100g cukru (oprócz zwykłego dodałam cukier powstały po karmelizowaniu orzechów, dzięki czemu uzyskałam przyjemną orzechową nutkę)
200g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 2 garści rodzynek
jeśli lubicie łyżeczka cynamonu
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, zmiksować. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować ponownie. Wrzucić płatki owsiane, rodzynki, dodać cynamon i wymieszać (najlepiej łyżką). Formułować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układać z odstępami na blaszce z papierem do pieczenia.
Piec ok 25min w 170 stopniach.
Ciasteczka można w miarę długo przechowywać, a im są starsze tym bardziej chrupiące. Ile to jest "w miarę długo"? Hm... Trudno określić, bo zawsze znikają tak szybko!
Jakie urocze są te ciasteczka! Takie malutkie!
OdpowiedzUsuńA jakie są przez to zdradliwe! Myślisz "przecież są takie malutkie", więc sięgasz po kolejne i kolejne i kolejne... ;)
Usuń