Składniki:
5 kotletów schabowych wieprzowych (kupiłam gotowe, pokrojone)
puszka pomidorów
1 duża czerwona papryka
odrobina mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
przyprawy (ilość wg uznania): tymianek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka, czosnek granulowany
Kotlety delikatnie rozbić, natrzeć pieprzem i solą, oprószyć mąką. Podsmażyć na oleju, co jakiś czas przekręcając na drugą stronę (tak, mięso lubi jak się nim człowiek interesuje, a nie tylko wrzuca na patelnię i pozostawia samemu sobie ;) ).
Paprykę pokroić w kostkę/paski, wrzucić na patelnię do mięsa i podsmażyć chwilę.
Jeśli pomidory z puszki są całe to pokroić (nie wylewać zalewy!), wrzucić do miski razem z zalewą i dokładnie wymieszać z przyprawami. Następnie zalać mieszanką mięso, zamieszać wszystko, ułożyć kawałki mięsa tak by na siebie nie zachodziły. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i delikatne.
Gotowe! :)
Grzecznie czekają na patelni na podanie (ah, ten ryż, czemuż się tak spóźnia!)
Nie mogę oglądać Twojego bloga! Bo zaraz robię się głodna! Jak utyję, będziesz winna!
OdpowiedzUsuńOk, biorę odpowiedzialność na siebie ;p Chociaż schab chyba nie jest aż takim zagrożeniem ;)
Usuń