piątek, 18 października 2013

Schab w sosie pomidorowo paprykowym

Czy delikatne, rozpływające się w ustach mięso, w otoczeniu czerwonych warzyw potrzebuje jakiejś specjalnej reklamy? Tak też myślałam. Dlatego bez zbędnych wstępów przechodzę do przepisu... ;)


Składniki:
5 kotletów schabowych wieprzowych (kupiłam gotowe, pokrojone)
puszka pomidorów
1 duża czerwona papryka
odrobina mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
przyprawy (ilość wg uznania): tymianek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka, czosnek granulowany

Kotlety delikatnie rozbić, natrzeć pieprzem i solą, oprószyć mąką. Podsmażyć na oleju, co jakiś czas przekręcając na drugą stronę (tak, mięso lubi jak się nim człowiek interesuje, a nie tylko wrzuca na patelnię i pozostawia samemu sobie ;) ). 
Paprykę pokroić w kostkę/paski, wrzucić na patelnię do mięsa i podsmażyć chwilę.
Jeśli pomidory z puszki są całe to pokroić (nie wylewać zalewy!), wrzucić do miski razem z zalewą i dokładnie wymieszać z przyprawami. Następnie zalać mieszanką mięso, zamieszać wszystko, ułożyć kawałki mięsa tak by na siebie nie zachodziły. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i delikatne. 
Gotowe! :)

Grzecznie czekają na patelni na podanie (ah, ten ryż, czemuż się tak spóźnia!)





2 komentarze:

  1. Nie mogę oglądać Twojego bloga! Bo zaraz robię się głodna! Jak utyję, będziesz winna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, biorę odpowiedzialność na siebie ;p Chociaż schab chyba nie jest aż takim zagrożeniem ;)

      Usuń