niedziela, 9 marca 2014

Brownie? Murzynek? Po prostu czekoladowe ciasto z jabłkami!

Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale nie zalepiającego; coś czekoladowego, ale nie na samą czekoladę; coś pieczonego, ale szybkiego i prostego; i w dodatku może coś z owocami... W takich momentach czekoladowe ciasto jak to sprawdzi się świetnie! Dzięki kakao ma wspaniały kolor, a czekoladowe kawałki rozkosznie rozpływają się w ustach. Natomiast dodatek jabłek sprawia, że nie jest za suche. Wymarzone ciasto do popołudniowej kawki - lub five o'clock tea ;)

                                               


Co będzie potrzebne?
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1\2 szkl mąki
- 1\2 szkl oleju
- ok 1\2 szkl cukru (lub więcej, w zależności jak słodkie jabłka dodamy)
- 2-3 jabłka
- ekstrakt\aromat waniliowy (oh, mogłabym dodawać go praktycznie do wszystkiego!)
- 1\3 szkl kakao
- 1\2 tabliczki gorzkiej czekolady- lub więcej (u mnie 60%)
- 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak stworzyć ciacho?
Białka ubić na sztywną pianę, jabłka pokroić w kostkę, czekoladę posiekać. Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej - połączyć razem (dodając powoli mokre do suchych i cały czas miksując). Dodać jabłka, czekoladę i delikatnie wmieszać ubite białka. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!!! :D 










Akcja SzarlotkiKuchnia Ameryki Północnej










Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłekBrunetki, blondynki czyli brownies i blondies

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz