środa, 5 marca 2014

Domowa pizza bez drożdży, albo "zajrzyj co tam mamy w lodówce"

Tak pizza to świetny patent na czyszczenie lodówki. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym dosyć szybka - nie licząc pieczenia, ale przecież nastawiwszy piekarnik można zająć się czymś innym (chyba, że uwielbia się obserwować proces pieczenia, tak samo jak koty dają się zahipnotyzować przez pranie). Kolejnym plusem pizzy, jest to, że rodzaj i ilość dodatków są dowolne - można naprawdę zaszaleć. A jeszcze jednym argumentem przemawiającym za jej świetnością, jest to, że jest...cóż, że jest po prostu pizzą- tego nie da się nie lubić. ;)



Składniki na ciasto:

- ok 2 szkl mąki
- 2\3 szkl mleka
- 1\3 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, inne przyprawy (np.oregano, bazylia, zioła prowansalskie)

Dodatki:

- co tylko sobie wymyślicie; u mnie: brokuł (lekko podgotowany), kukurydza z puszki, pieczarki, kurczak (który został mi z kurczakowo-pieczarkowego dania)

+żółty ser, koncentrat pomidorowy, oliwa

Do dzieła:

Z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto, wałkujemy i przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Koncentrat mieszamy z oliwą i przyprawy, smarujemy nim ciasto. Dodatki (oprócz sera) artystycznie rozrzucamy na wierzchu i wkładamy nagrzanego piekarnika - 180 stopni, ok 30min. Pod koniec pieczenia posypujemy serem - nie robimy tego wcześniej, bo ser szybko się roztapia, a nie chcemy przecież żeby się przypalił. 
I gotowe! 


Odgrzewana następnego dnia na śniadanie jest równie dobra- wystarczy tylko posypać ją świeżym serem! :D




Zużywamy zapasy przed wiosną

6 komentarzy:

  1. ale ja bym pizzę zjadła... smaka teraz mam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Uwielbiam pizzę, ale bardzo rzadko sobie pozwalam właśnie ze względu na drożdże, których nie powinnam spożywać... Fajny przepis i superspamowite zdjęcie ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zainspirowałam. :) Ja osobiście chyba nawet wolę taką bez drożdży- ciasto jest wtedy bardziej chrupiące. :D

      Usuń
  3. A brokuły nie zabardzo rozmiękną i nie zrobią się nieprzyjemną papką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jeśli nie będziesz ich za długo gotować. Większe już jest ryzyko, że mogłyby się za bardzo przypiec w piekarniku. :)

      Usuń