Zwyczajne składniki- mąka, jajka, mleko; prosty przepis; niedługie przygotowanie...a jak cieszy! To prawie, że takie dobrodziejstwo jak naleśniki (prawie, bo jednak crepes pozostają moim number one).
Czego nam trzeba?
- 1 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 2 łyżki oleju
- dodatki: cukier puder\ bita śmietana\ dżem\ owoce\ posypki\ co tylko przyjdzie wam do głowy
Jak zrobić gofry?
Białka ubić na pianę, pozostałe składniki zmiksować, po czym delikatnie połączyć z białkami. Masę wylewać na nagrzaną gofrownicę i piec aż gofry zrobią się rumiane.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie w wersji klasycznej, czyli z cukrem pudrem, oraz w wersji...nie klasycznej- z ricottą, wiśniami kandyzowanymi i pudrem.
Z podanych składników wyszło mi 5 gofrów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz