poniedziałek, 3 marca 2014

Naleśniki z farszem z kaszy jaglanej, szpinaku i ricotty

Przyznam szczerze, że jest to pierwszy raz w moim życiu, kiedy próbowałam kaszy jaglanej. A jako, że wychodzę z założenia, że prawie wszystko mogę zjeść, o ile jest zawinięte w naleśnik, postanowiłam zaryzykować. I cóż...efekt był bardzo smaczny! Z pewnością wykorzystam tę kaszę do jakiegoś przepisu ponownie. :)




Składniki:

- naleśniki! każdy ma swój magiczny sposób na te cienkie cudeńka, nie będę więc podawać konkretnego przepisu (zwłaszcza, że zawsze robię je "na oko") ;P
- pół szkl kaszy jaglanej
- ok 4 garści mrożonego szpinaku w liściach
- ok 2,5 łyżki ricotty
- czosnek\ pasta czosnkowa\ czosnek granulowany
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- żółty ser (opcjonalnie)
- chili (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kaszę gotujemy. Szpinak wrzucamy do garnka i podlewamy wodą, gdy się rozmrozi ciachamy go na papkę. Przestudzoną kaszę mieszamy ze szpinakiem doprawionym czosnkiem i odrobiną gałki, dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy je i podsmażamy z dwóch stron (po przekręceniu naleśnika na drugą stronę, można ułożyć na nim paseczki żółtego sera i przykryć patelnię by ser się roztopił).
Gotowe naleśniki można posypać suszoną papryczką chili.

Smacznego!!! :)





Z podanych proporcji wyszło mi farszu na 4 naleśniki 'na bogato' ;)







Wytrawne Vege Śniadanie Śniadanie mistrzów Zainspiruj się kaszą! II edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz