Składniki:
- naleśniki! każdy ma swój magiczny sposób na te cienkie cudeńka, nie będę więc podawać konkretnego przepisu (zwłaszcza, że zawsze robię je "na oko") ;P
- pół szkl kaszy jaglanej
- ok 4 garści mrożonego szpinaku w liściach
- ok 2,5 łyżki ricotty
- czosnek\ pasta czosnkowa\ czosnek granulowany
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- żółty ser (opcjonalnie)
- chili (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kaszę gotujemy. Szpinak wrzucamy do garnka i podlewamy wodą, gdy się rozmrozi ciachamy go na papkę. Przestudzoną kaszę mieszamy ze szpinakiem doprawionym czosnkiem i odrobiną gałki, dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy je i podsmażamy z dwóch stron (po przekręceniu naleśnika na drugą stronę, można ułożyć na nim paseczki żółtego sera i przykryć patelnię by ser się roztopił).
Gotowe naleśniki można posypać suszoną papryczką chili.
Smacznego!!! :)
Z podanych proporcji wyszło mi farszu na 4 naleśniki 'na bogato' ;) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz