piątek, 11 kwietnia 2014

Czekoladowo-ciasteczkowy KREM (nie tylko) kanapkowy

Uwaga! Jedzenie ciastek nabiera zupełnie nowego wymiaru!
Od dziś możesz nie tylko chrupać ciastka, ale także wyjadać je prosto ze słoika- łyżeczką, zrobić z nimi kanapki (i nie mam tu na myśli kanapki tworzonej przez złączenie dwóch herbatników, lecz autentyczne kanapki Z ciastkami), a nawet rozsmarować je...na innych ciastkach!



Czego potrzeba by dokonać tego cudu?

- CIASTEK!!! mogą to być modne Digestives, sławne Lotus biscuits, bądź nieraz traktowane po macoszemu zwyczajne herbatniki - czy jakiekolwiek inne ciacha bez kremu (w czekoladzie bądź bez- to zależy od ciebie)
- kilka kostek czekolady\ czekoladowych cukierków
- odrobina miękkiego masła
- przyprawa do piernika\ cynamon\ aromat waniliowy - w zależności od upodobań smakowych
- mleko (ilość... umiarkowana ;P )

No to działamy!

Ciacha pokrusz i wrzuć do blendera. Tak, zblenduj je. ;) Czekoladę rozpuść w mikrofali bądź kąpieli wodnej i dodaj do ciasteczkowej masy. Dorzuć masło, przyprawy\aromaty i zmiksuj wszystko razem. Stopniowo dodawaj mleko - jego ilość jest zależna od konsystencji jaką chcesz uzyskać (pamiętaj, że krem zgęstnieje po wycieczce do lodówki).  Gotową masę przełóż do słoiczka i wyślij do lodówki. Albo po prostu olej ten etap i od razu rozkoszuj się swoim kremem! Do lodówki możesz schować to co zostanie. :D

*jeśli lubisz smarowidła w wersji crunchy, odłóż kilka ciastek na bok po czym wmieszaj je pokruszone do już gotowe masy*


Smacznego ciasteczkowego!!!


W mojej wersji krem wyszedł dosyć gęsty. Ale jest zdecydowanie rozsmarowywalny!

Kto by pomyślał, że za raz po produkcji ten słoik był pełny.... ;)






Do stworzenia ciasteczkowej  masy zainspirowało mnie to oto cudo ;) Tutaj rozsmarowane na waflu kukurydzianym

Domowy WyróbDzień czekolady

2 komentarze:

  1. idę do kuchni i biorę się za ten krem! :D
    musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam - JEST obłędny! ;) A poza tym tak niewiele przy nim roboty :D

    OdpowiedzUsuń