Składniki:
- 10 łyżek cukru
- 4 jajka
- 15-20 dag miękkiej margaryny\ masła
- 1 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
Na budyń:
- szkl mleka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- małe opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
-
Zaczynamy!
Jedno jajko utrzeć z cukrem, dodać masło i pozostałe jajko. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na sporą blachę (ważne żeby była raczej szeroka niż wysoka, żeby uzyskać wizualny efekt jajek smażonych na patelni). Piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mąkę rozrobić w pół szklanki mleka. Resztę składników wymieszać, zagotować. Wlać mączne mleko i podgrzewając na małym gazie mieszać aż budyń zgęstnieje.
Na przestudzone ciasto nakładać kleksy budyniu i połówki moreli, żeby wyglądały jak żółtka na rozlanym po patelni białku. Wstawić do piekarnika jeszcze na ok 10 minut.
Dla efektu można podać na patelni! ;P
Świetne :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń