Uwaga - przed zabraniem się do jedzenia przygotuj sobie coś do popicia tego rozkosznego ulepka!
To jak - odnalazłeś już w sobie to dziecko? ;)
Co będziemy rolować?
- płatki śniadaniowe (ryżowe) - najlepiej o takim kształcie jaki widać na zdjęciach, lub ryż dmuchany\preparowana
- ok 1\2 (w porywach do 3\4) puszki NIEsłodzonego mleka w puszce
- mniej więcej 15 sztuk pianek marshmallow
- opcjonalnie odrobina aromatu rumowego (gdy serwujemy dużym dzieciom)
Co do środka?
- ok 100g czekolady\ czekoladowych cukierków z toffi (lub karmelem) - ja użyłam mieszanki cukierków z karmelem, czekoladek i odrobiny gorzkiej czekolady)
- ok 1\2 łyżeczki masła
- ok 2 łyżki mleka w puszce (tak, tego samego, o którym pisałam wyżej ;p )
- skórka pomarańczowa
- odrobina ekstraktu waniliowego
- ewentualnie odrobina normalnego mleka, gdyby masa zaczęła się przypalać
Do dzieła!
Mleko podgrzać w garnku, dorzucić pianki i poczekać aż się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy po trochu płatki\ ryż preparowany, za każdym razem mieszając, by wszystkie płatki były dokładnie pokryte. Masa powinna być tworzyć jedną całość, być lepiasta, ale nie za sucha! Gdy osiągniemy pożądaną gęstość wykładamy masę na wytłuszczoną blaszkę, rozpłaszczamy ją i uklepujemy. Ja użyłam do tego drewnianej szpatułki zwilżonej wodą. Blaszkę z gotowym spodem roladowym wkładamy do lodówki.
Przed zwijaniem... |
Zawijamy roladę (lekko zwilżonymi dłońmi), nie przejmując się, gdy popęka z boku. Uklepujemy i lekko ugniatamy roladę, po czym zawijamy ją...w papier do pieczenia! I wrzucamy do lodówki.
Zwinięta i uklepana rolada - grzecznie czeka na odsiadkę w lodówce |
Zajadamy raczej nie-schłodzone, żeby zęby nam nie zmarzły...
A... palce można oblizywać...lub umyć później ;P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz