Składniki:
500 ml letniej wody
500 g mąki
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli (bądź więcej, jak ktoś lubi)
spora szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania foremek
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dolać wodę i wymieszać ponownie - nie trzeba nazbyt dokładnie. Odstawić na ok 10 minut, żeby drożdże zaczęły "działać". Masę nakładać do wytłuszczonej formy na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec ok 30 minut (aż się ładnie zarumienią) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ostygną można się na nie rzucać!
(serio, poczekajcie aż bułeczki wystygną, bo inaczej natraficie na ciepłego gluta zamiast sprężystego bułeczkowego wnętrza ;p )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz