niedziela, 6 października 2013

Superszybkie i megaproste bułeczki

Tak to czasem jest, że wstajemy rano marząc o kanapkach ze świeżych bułeczek, idziemy do kuchni, a tam - o zgrozo! - bułki się skończyły! Można by niby szybko skoczyć do piekarni...tylko po co gdy można bułeczki zrobić samemu! Zwłaszcza, że przecież "nie powinno się wychodzić  z domu bez śniadania" ;).





Składniki:
500 ml letniej wody
500 g mąki
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli (bądź więcej, jak ktoś lubi)
spora szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania foremek


Wymieszać wszystkie suche składniki. Dolać wodę i wymieszać ponownie - nie trzeba nazbyt dokładnie. Odstawić na ok 10 minut, żeby drożdże zaczęły "działać". Masę nakładać do wytłuszczonej formy na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec ok 30 minut (aż się ładnie zarumienią) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ostygną można się na nie rzucać!




 (serio, poczekajcie aż bułeczki wystygną, bo inaczej natraficie na ciepłego gluta zamiast sprężystego bułeczkowego wnętrza ;p )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz