Przepis cytuję za autorką :)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- opakowanie drożdży instant
- 50 gr cukru + 1/2 łyżeczki cukru
- 60 ml letniej wody
- 125 ml mleka w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- aromat lub cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka soli
- 80 gr miękkiego masła
- 3 i 1/2 szklanki mąki
Składniki na nadzienie:
- 200 gr brązowego cukru
- 3 łyżki cynamonu
Ciasto drożdżowe:
1. Rozpuść w miseczce drożdże z łyżeczką cukru i wodą. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na 10 minut, aż zaczną się 'pienić'. Wlej je do miski z pozostałymi składnikami - poza mąką i masłem. Wymieszaj wszystko łyżką.2. Teraz dosyp mąkę i dodaj miękkie masło. Wszystko zagnieć rękoma, aż do uzyskania zwartej i odlepiającej się od dłoni kuli. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie - możesz dosypać trochę mąki.3. Przełóż swoje ciasto do miski wysypanej mąką. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, w temp. pokojowej.
Cynamonowe nadzienie:
1. Kiedy ciasto wyrośnie - rozwałkuj je na duży prostokąt o wymiarach 30x60 cm i posmaruj go miękkim masłem. Wymieszaj brązowy cukier z cynamonem i równomiernie rozsyp tę mieszankę po maślanej warstwie.
2. Dokładnie zwiń prostokąt w rulon, a potem pokrój go na 8-9 kawałków.
3. Posyp orzeszkami wierzch bułeczek, a potem ułóż je na blaszce lub w tortownicy. Odstaw na 1 godzinę do ładnego napuszenia.
4. Wstaw je do rozgrzanego na 190°C piekarnika i piecz je przez 25-30 minut.
5. Zjedz i się zachwyć ;)
Czekając na upieczenie...
wyszły Ci GE-NIAL-NE! <3
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze, że skorzystałaś z mego przepisu no i, że Ci (i bliskim) smakowały.. :)
pozdrawiam serdecznie! :*