Składniki:
- 375 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia (1 łyżka)
- 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- 30 g kakao
- 150 g brązowego cukru (dałam mniej 100 g)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 240 g (szklanka) maślanki
- krem typu nutella i lemon curd na nadzienie
W garnuszku stopić masło, wystudzić. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier wymieszać w misce.
W drugiej misce połączyć mokre składniki: stopione masło, jajka i maślankę.
Mokre składniki wlać do suchych i wszystko razem zmiksować. Nie musi być dokładnie, ważne by składniki się połączyły w jedną, bardzo gęstą masę.
Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją papilotkami. Na dno każdej papilotki kłaść jedną łyżkę masy, na to łyżkę kremu orzechowego lub lemon curd i uzupełnić masą, pamiętając, żeby ilość ciasta nie przekraczała ¾ wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Przygotujcie się na to, że muffiny całkiem nieźle wyrastają. ;)
Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz