Składniki:
1kg cebuli (3 duuuże cebule, lub 5 średnich)
1/2kg ziemniaków
1 średnia marchewka
1 łyżka mąki
sól, pieprz, przyprawa curry, chili
woda ;p
Cebule przekrawać na pół, po czym kroić w plasterki. Smażyć, aż nabierze złoto-brązowego koloru - można to robić od razu w garnku "docelowym", żeby było mniej zmywania ;). Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażać jeszcze chwilę. Posypać łyżką mąki i dokładnie zamieszać. Zalać wodą tak żeby przykryła cebulę i ziemniaki (chyba, że wolicie rzadszą wersję zupy, wtedy wlejcie więcej wody; tak czy inaczej jak by było za gęsto wody zawsze można dolać). Dodać marchewkę startą na grubych oczkach, doprawić, zamieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać parząco-gorącą - zwłaszcza po powrocie z wyziębiającego jesiennego spaceru. ;)
Smaczno-ciepłego! :D
Z domowymi krakersami serowymi smakuje jeszcze lepiej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz