Składniki na farsz:
400 g mielonego mięsa wieprzowego
pomidory w puszce całe (400g)
mały koncentrat pomidorowy (80g)
średnia marchewka
ząbek czosnku
cebula
sól, pieprz
ulubione przyprawy (ja użyłam gotowej mieszanki do spaghetti)
Składniki na ciasto pierogowe:
3 szkl mąki
1 szkl wrzątku
1/2 łyżeczki soli
Zacznijmy od farszu:
Rozgrzej olej na patelni. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię. Gdy się zeszkli dodaj czosnek - posiekany, lub przeciśnięty przez praskę oraz mięso. Podsmaż mięso, rozgniatając powstające grudki, by farsz był jak najdrobniejszy. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat oraz startą marchewkę. Zamieszaj, dopraw i zostaw na mały ogniu, żeby woda odparowała, a farsz się zagęścił. Od czasu do czasu zamieszaj.
Czas na pierogi:
Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj po czym dolej szklankę wrzątku. Mieszaj łyżką, a gdy masa przestygnie na tyle by nie parzyć w ręce wyrób ciasto. Zagniataj aż będzie gładkie, po czym przykryj ściereczką i odłóż na jakieś 15 minut żeby odpoczęło.
Z ciasta urywaj kawałki, wałkuj na cienko i szklanką wykrawaj kółka. Na każde kółko kładź łyżeczką farsz i zalepiaj pierogi. Ulepione pierogi wrzucaj do lekko osolonej gotującej się wody i gotuj aż będę miękkie (ok 10 minut po wypłynięciu - to zależy jak grube było ciasto).
I gotowe!
Jakoś łatwiej mi się wałkowało i lepiło na podłodze ;P
Czekając na ugotowanie...
ile pierogów wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń