Składniki na muffiny:
2 szkl mąki
300 g jogurtu
2 duże jaja
1/2 szkl cukru
3/4 łyżeczki sody
banan
1/2 tabliczki czekolady (czekoladoholicy mogą dać oczywiście więcej)
Banana rozgnieść widelcem, czekoladę grubo pokroić. Standardowo w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, po czym połączyć. Masę nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości) i ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Składniki na cynamonowy lukier:
1 białko
3/4 szkl cukru pudru
odrobina cynamonu
Białko ubić na pianę, dodać cukier i cynamon. Wymieszać na jednolitą masę. Muffiny lukrować gdy ostygną.
Smacznego!!
"Nagie" muffiny... ;)
A podasz przepis na tą zapiekankę - wygląda wprost wybornie !!!!
OdpowiedzUsuńJasne, zwłaszcza, że jest wręcz banalny. ;)
UsuńDo żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem układasz warstwami makaron ugotowany al dente, farsz mięsny (np taki jak w moim przepisie na pierogi po bolońsku, tylko dodałam do niego jeszcze starty żółty ser), znów makaron,(nie pamiętam dokładnie ale na makaron chyba dałam starty żółty ser - tak czy inaczej z warstwami można przecież poeksperymentować ;) ), na to ugotowany kalafior podzielony na różyczki (ważne by go nie rozgotować!), zalewasz to beszamelem. I hop do piekarnika.
Beszamel - 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ok 1,5 szkl mleka (ja dodałam do mleka trochę maślanki), sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
W garnku na małym ogniu rozpuszczasz masło, dodajesz mąkę i wciąż mieszasz trzepaczką. Gdy masło z mąką połączy się i nie będzie grudek dodajesz letnie mleko. Mieszasz, doprawiasz, gdy za gęste dolewasz mleka. Zdejmij z ognia gdy sos będzie gładki i kremowy.
I gotowe. Bardzo mi miło jeśli zainspirowałam. :)
A jak udało Ci się osiągnąć tak fantastyczne wzorki na muffinkach? Jestem nimi oczarowana :)
OdpowiedzUsuńPo prostu nabierałam na łyżeczkę sporo lukru, zwieszałam ją nad muffinkami i z utworzonej lukrowej nitki paćkałam wzorki. Bez żadnych skomplikowanych przyrządów. ;)
Usuń