Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Składniki:
1/2 - 3/4 szkl soku z cytryny (z 3-4 cytryn)3/4 szkl cukru
3 jajka roztrzepane
5 łyżek masła
Sok z cytryny i cukier wlewamy do garnka i mieszamy trzepaczką, żeby cukier się rozpuścił (nie musi rozpuścić się całkowicie). Dodajemy jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki i podgrzewamy na ogniu cały czas intensywnie mieszając. To mieszanie jest naprawdę ważne - nie chcemy przecież żeby jajko nam się ścięło tworząc pływające gluty. Składniki powinny się połączyć, a krem zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sito. Po czym przelewamy do słoiczka i gdy przestygnie wstawiamy do lodówki.Nie panikujcie gdy krem zdjęty z gazu nadal jest rzadki - w lodówce powinien zgęstnieć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz