Ok, skoro część reklamowo-zachęcającą mamy za sobą, przejdźmy do przepisu...
Składniki:
- 2 szkl mąki (ja użyłam białej, chlebowej)
- 1\2 łyżeczki sody
- 1\2 łyżeczki soli
- 1 szkl mleka*
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego*
pst! jeśli chcesz możesz dodać również zioła czy przyprawy które lubisz
* Mleko i ocet można zastąpić maślanką\zsiadłym mlekiem.
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego ocet, mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż się zsiądzie i w ogóle zrobi takie brzydkie. ;)
Mąkę mieszamy z solą i sodą, dodajemy przestudzone mleko i mieszamy.
Wyrabiamy elastyczne ciasto - w razie potrzeby dosypujemy mąki.
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą\ wyłożoną papierem i formujemy bochenek. Można zrobić charakterystyczne nacięcie w postaci krzyżyka. Mojego iksa za płytko wycięłam, dlatego kiepsko wyszedł...
Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (albo aż skórka się zarumieni i stwardnieje).
Po ostudzeniu zajadamy ze smakiem! (bądź z innymi dodatkami)
A poza tym po upieczeniu własnego chleba nie trzeba będzie latać do piekarni. Wystarczy ukroić kawałek, wrzucać na kromkę co tylko chcesz i można konsumować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz