środa, 14 maja 2014

Irish soda bread - Irlandzki chleb na sodzie

Niezmiernie łatwy przepis - bez zakwasu, bez czekania aż wyrośnie. Po prostu mieszasz, zagniatasz, pieczesz i gotowe! Pieczenie chleba chyba nigdy nie było takie proste ;P
Ok, skoro część reklamowo-zachęcającą mamy za sobą, przejdźmy do przepisu...





Składniki:

- 2 szkl mąki (ja użyłam białej, chlebowej)
- 1\2 łyżeczki sody
- 1\2 łyżeczki soli
- 1 szkl mleka*
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego*

pst! jeśli chcesz możesz dodać również zioła czy przyprawy  które lubisz

* Mleko i ocet można zastąpić maślanką\zsiadłym mlekiem.

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego ocet, mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż się zsiądzie i w ogóle zrobi takie brzydkie. ;)
Mąkę mieszamy z solą i sodą, dodajemy przestudzone mleko i mieszamy.
Wyrabiamy elastyczne ciasto - w razie potrzeby dosypujemy mąki.
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą\ wyłożoną papierem i formujemy bochenek. Można zrobić charakterystyczne nacięcie w postaci krzyżyka. Mojego iksa za płytko wycięłam, dlatego kiepsko wyszedł...
Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (albo aż skórka się zarumieni i stwardnieje). 
Po ostudzeniu zajadamy ze smakiem! (bądź z innymi dodatkami)





Może trudno w to uwierzyć ale maturzysta też człowiek. A chleb to dobra rzecz dla ludzi jest. Zwłaszcza ten domowy! Dlatego śmiało, pokarz, że zdanie matury to nie jedyne osiągnięcie jakim możesz się pochwalić i zaserwuj swoim bliskim domowy wypiek. I nie wykręcaj się, że nie masz czasu! Taka chwilowa ucieczka do kuchni i odpoczynek od książek dobrze Ci zrobi. ;)
 A poza tym po upieczeniu własnego chleba nie trzeba będzie latać do piekarni. Wystarczy ukroić kawałek, wrzucać na kromkę co tylko chcesz i można konsumować!




Posiłek dla maturzysty Piknik majowy Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Dania dla urody Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Jadłospis dla Mam Zdrowe fingerfood

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz