Składniki:
- 2-3 awokado (ja użyłam 1 ekstremalnie dojrzałego i 2 taki ok)
- 2 opakowania mozzarelli
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- ew. odrobina oliwy (u mnie taka z chili)
Wykonanie:
Jak to w sałatce bywa - wszystko kroimy i mieszamy. (awokado obieramy wcześniej ze skórki! a to dojrzałe można po prostu rozkroić i wygrzebać łyżeczką).
Najlepsza metoda krojenia bazylii to zwinięcie jej w rulon i ciachanie w takiej postaci. Jeśli nie chcemy długich pasków wystarczy przeciąż rulonik na pół.
Smacznego!!!
Bardzo smaczna breja! ;) |
Wszystko gotowe, tylko gdzie to mięso z grilla?! |
Dobra na piknik, świetna na gilla, super na lunch i wręcz idealna na imprezę z okazji zakończenia matur! Choć i w trakcie nauki można się nią zajadać - w końcu to samo zdrowie!
Ciekawy przepis, muszę go kiedyś przetestować. Wydaje mi się, że podobne danie kosztowałam kiedyś podczas firmowej imprezy plenerowej. Szef zorganizował dla nas wówczas świetny piknik. Catering, który dostarczył nam jedzonko, stanął na wysokości zadania. Świeże smakołyki przygotowane z niesamowitą starannością - na samo wspomnienie tych dań aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń