Ten krem sprawdzi się nie tylko na Mazurkach, można go śmiało dodać do innych wypieków, lub po prostu posmarować nim herbatnika, czy inne ciacho! :)
Czego nam trzeba?
- 150g chałwy
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek śmietany kremówki (ok 100ml)
Do zrobienia spodu mazurka możecie wykorzystać TEN przepis.
Dodatkowo - nie za słodki dżem ( u mnie domowy z czarnego bzu), ulubione orzechy, bakalie
Przygotowanie:
Chałwę pokruszyć i utrzeć z cukrem, dodać śmietankę (lub po prostu wszystko razem zmiksować) i podgrzać na małym gazie. Podgrzewając mieszać aż masa zgęstnieje.
Upieczony spód mazurka posmarować dżemem, a następnie ostudzoną masą chałwową. Ozdobić bakaliami, orzechami czy rozpuszczoną czekoladą według uznania.
Uwaga: orzechy można dodać również bezpośrednio do masy.
W towarzystwie innych mazurków |
Mazurki: chałwowy, migdałowy, kajmakowy i pijany kakaowy, oraz blok czekoladowy, ciastka "pieguski" i babka czekoladowo- waniliowa |
Jak te słodkości szybko znikają! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz