Masło migdałowe świetnie sprawdzi się na kanapkach, waflach, ciastkach, jako dodatek do lodów, deserów, do wyjadania ze słoiczka, czy do posmarowania Wielkanocnego Mazurka!
Składniki:
- migdały (ok 100 g wystarczy na mały słoiczek)**
- odrobina miękkiego masła
- 2 paski białej czekolady*
- pasek mlecznej czekolady
* przy większej ilości migdałów niż 100 g, używamy więcej czekolady
** użyłam migdałów w skórce, co z pewnością miało wpływ na smak kremu
Łapiemy za blender...
Migdały prażymy chwilę na suchej patelni (lub podpiekamy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Gdy przestygną ciekamy je, by ułatwić pracę blenderowi. Następnie zabieramy się do rozdrabniania, blendowania, blenderowania...aż migdałowy piasek zaczynie zmieniać się w krem. Po jakimś czasie dodajemy masło, które zmiękczy trochę krem. Na sam koniec do masy wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Mieszamy i zamykamy w słoiczku!
Tu rozsmarowany na mazurku :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz