piątek, 18 kwietnia 2014

Masło migdałowe - z czekoladą!

Kolejne niesamowite smarowidło. Zrobienie go może zająć chwilkę, ale jest bardzo proste. :) Choć nie jest intensywnie marcepanowe w smaku, z pewnością spodoba się  fanom tego smakołyku. 

Masło migdałowe świetnie sprawdzi się na kanapkach, waflach, ciastkach, jako dodatek do lodów, deserów, do wyjadania ze słoiczka,  czy do posmarowania Wielkanocnego Mazurka! 


Składniki:

 - migdały (ok 100 g wystarczy na mały słoiczek)**
- odrobina miękkiego masła
- 2 paski białej czekolady* 
- pasek mlecznej czekolady

* przy większej ilości migdałów niż 100 g, używamy więcej czekolady

** użyłam migdałów w skórce, co z pewnością miało wpływ na smak kremu


Łapiemy za blender...

Migdały prażymy chwilę na suchej patelni (lub podpiekamy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Gdy przestygną ciekamy je, by ułatwić pracę blenderowi. Następnie zabieramy się do rozdrabniania, blendowania, blenderowania...aż migdałowy piasek zaczynie zmieniać się w krem. Po jakimś czasie dodajemy masło, które zmiękczy trochę krem. Na sam koniec do masy wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Mieszamy i zamykamy w słoiczku! 




Masło najlepiej przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem dobrze je wyjąć na trochę z lodówki by się ogrzało i było łatwiejsze do rozsmarowania. :)





Tu rozsmarowany na mazurku :)



Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanoc bez glutenu. Wielkanocne Smaki - edycja IV Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz