Co będziemy piec:
-surowa biała kiełbasa bez dodatków (u mnie 12 kiełbasek)
- cebula (2 średnie)
- główka czosnku
- odrobina smalcu
Jak się do tego zabrać?
Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką i wrzucamy do miski. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i cebulę pokrojoną w krążki. Mieszamy ręką i wkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny.
Po tym czasie kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem. Obkładamy pokrojoną cebulą i ząbkami czosnku (kilka pozostawiamy w łupinie). Resztę główki czosnku umieszczamy na środku naczynia.
Kiełbasę pieczemy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiełbasę można również obrócić w połowie pieczenia, żeby była zrumieniona z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz