środa, 30 kwietnia 2014

Tosty francuskie w formie kanapki z serem i borówkami - czyli rozpustne śniadanie dla biednych

Tosty francuskie zostały wymyślone by nie marnować chleba. Tak! Potrzeba matką wynalazków! Ktoś kiedyś stwierdził, że najlepsze i najbardziej pomysłowe dania to te z resztek, z serii "zajrzyj co tam masz w lodówce". Jeśli tosty francuskie uznać za takie śmieciowe jedzenie, to ja mogłabym tak biedować każdego poranka! ;)



Czego potrzeba do biednego śniadania na bogato?

- chleb tostowy! lub jakiś inny miękki (u mnie dwie kromki w rozmiarze XL ;P)

- jajko (ilość zależna od ilości kromek, u mnie jedno starczyło na 3 kromki- 1,5 kanapki)
- odrobina mleka
- 2-3 łyżki kremowego serka\twarożku\serka homogenizowanego
- kilka kostek białej czekolady
- kilka kropli aromatu waniliowego
-garść borówek\jagód
- cukier waniliowy
- łyżka masła (może nie jest to mega zdrowe, ale na maśle jest najlepsze!)
-ew. cynamon (ja tym razem akurat nie użyłam)

Do podania: borówki, cukier puder, masa kajmakowa

Cudowanie-wykonanie:

Jajko rozbełtaj w głębokim talerzu z dodatkiem cukru i mleka.
Serek zmieszaj z czekoladą (startą na tarce, lub drobno posiekaną), aromatem waniliowym.
Każdą kromką smaruj serkiem, co drugą posypuj borówkami i składaj w kanapki. Borówki można też wmieszać w serek.
Kanapki maczaj w jajku z dwóch stron, za każdym razem czekając aż chleb wchłonie miksturę.
Smaż na rozgrzanym maśle - również z dwóch stron.
Gotowe posyp cukrem pudrem, polej kajmakiem i ozdób borówkami. Lub...użyj innych, swoich ulubionych dodatków!




Uwaga! Nieprzyzwoicie słodkie! Jeśli jesteś postującym mnichem czy innym pustelnikiem, nawet na te zdjęcia nie patrz!



Smaki dzieciństwa Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz