czwartek, 17 października 2013

Marchewkowa zupa krem

Zupa ta świetnie nada się dla osób zajadających się gerberkami. Nasuwa się pytanie - po co męczyć się i gotować zupę, skoro można sięgnąć po słoiczek? Otóż, może dlatego, że moja zupa jest w pełni warzywna i naturalna, a w papkach ze słoika ilość jarzyn przypadających na porcję waha się między 60% a 80%  (sprawdziłam na stronie producenta). Ok, koniec już tej paskudnej anty-reklamy. ;P Spróbujcie zrobić własną zupę i sami przekonajcie się co jest lepsze. 



Składniki:
5 marchewek
1 pietruszka
4 ziemniaki
kawałek pora
ząbek czosnku
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa.

Czosnek posiekać i podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażać jeszcze chwilę. Resztę warzyw pokroić, zalać wodą (nie za dużo - tylko tyle by przykrywała warzywa) i gotować bez przykrycia. Gdy marchew zmięknie dodać ziemniaki z czosnkiem. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłączyć gaz, poczekać aż zupa przestygnie, po czym ją zblenderować. Gdyby była za gęsta można dolać wody. Następnie nastawić ją ponownie i doprawić. Gotowe! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz