piątek, 4 października 2013

Owsiane ciasteczka z rodzynkami

Są pysznie chrupiące, łatwe w wykonaniu, napakowane rodzynkami, a dzięki płatkom owsianym odrobinę zdrowsze od innych ciastek (nie mylić z mniej kaloryczne, bo jednak masło i cukier robią swoje ;p ). Jeśli ten opis nie do końca do was przemawia to musicie po prostu zrobić je sami, by przekonać się czy mam rację chwaląc te ciasta (i niech skonam jeśli okaże się, że nie mam!)



Składniki:
100g miękkiego masła
100g mąki pszennej
100g cukru (oprócz zwykłego dodałam cukier powstały po karmelizowaniu orzechów, dzięki czemu uzyskałam przyjemną orzechową nutkę)
200g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 2 garści rodzynek
jeśli lubicie łyżeczka cynamonu 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, zmiksować. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować ponownie. Wrzucić płatki owsiane, rodzynki, dodać cynamon i wymieszać (najlepiej łyżką). Formułować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układać z odstępami na blaszce z papierem do pieczenia.
Piec ok 25min w 170 stopniach. 


Jeszcze gorące ciasteczka są lekko ciągnące i niektórzy lubią je najbardziej w tej właśnie formie. Zatem ostrzegam przed poparzeniem sobie ust! ;p

Ciasteczka można w miarę długo przechowywać, a im są starsze tym bardziej chrupiące. Ile to jest "w miarę długo"? Hm... Trudno określić, bo zawsze znikają tak szybko!


2 komentarze:

  1. Jakie urocze są te ciasteczka! Takie malutkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie są przez to zdradliwe! Myślisz "przecież są takie malutkie", więc sięgasz po kolejne i kolejne i kolejne... ;)

      Usuń