poniedziałek, 9 września 2013

Wafle z masą budyniową

Wafle powstały spontanicznie i są dosyć improwizowane. ;) Tym co mnie popchnęło do zrobienia wafli był mój P, który zobaczywszy, że w sklepie jest promocja na słodycze zaczął wpisywać na listę zakupów wszelkie batoniki, wafelki i ciasteczka. Przystopowałam go trochę przypominając o moich autorskich wypiekach, które na niego czekają (a jak nie czekają to wystarczy powiedzieć, a postaram się spełnić każde marzenie ;) ). Na co on "no ale przecież wafli mi nie zrobisz". Akurat okazało się, że mam w domu paczkę wafli, więc wzięłam się do roboty. Co prawda on mówiąc wafle, miał zapewne na myśli coś w stylu prince polo, ale cóż, chciał wafle - to ma!

Składniki:
opakowanie wafli
1/2 kostki masła
troszkę ponad 1/2 szkl mleka
1 1/2 szkl cukru (następnym razem wezmę mniej, bo ponoć wyszły za słodkie)
2 paczki budyni (u mnie czekoladowy i śmietankowy)

Masło i cukier zagotować. Budynie rozrobić z mlekiem i dodać do masy. Zagotować. mieszając. Gorącą masą przekładać wafle. I nie przejmować się, że masa jest płynna - po przestygnięciu i włożeniu do lodówki zgęstnieje. Kroić na kwadraty.

2 komentarze:

  1. A jak długo wafle mogą stać ? Mój ukochany uwielbia takie wafle, ale boje się, że jak nie zje wszystkich od razu to mogą się szybko zepsuć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile schowasz je do lodówki powinny spokojnie przetrwać tydzień. Takie wafle mają to do siebie, że po dłuższym czasie namiękają (niektórzy to nawet lubią). :)

      Usuń