niedziela, 6 października 2013

Placki marchewkowo jabłkowe

Pyszne jesienne placuszki, dobre na chłodny dzień gdy jest ponuro i jakoś tak nic się nie chce (zwłaszcza gotować obiad z prawdziwego zdarzenia ;p ). Placki podałam z miodem posypane orzechami włoskimi i uważam, że jest to połączenie idealne (chociaż znaleźli się tacy, którzy woleli zamiast miodu posypać je cukrem ;) ).


Składniki: (na ok 15 placków)
1 szkl mąki
1 szkl mleka
1 jajko (osobno białko i żółtko)
2 średnie marchewki
1 jabłko
łyżeczka proszku do pieczenia 
cukier wanilinowy (nie podaję dokładnej ilości bo to zależy jak słodkie kto lubi)
cynamon, 
odrobina imbiru
(ewentualnie przyprawa do kaw i deserów)
olej do smażenia

Marchewki i jabłko obrać  i zetrzeć na tarce (jabłka nie obierałam). Doprawić cynamonem i imbirem, wymieszać. 
Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i dosłodzić cukrem wanilinowym. Dodać marchewkę z jabłkiem, dokładnie wymieszać po czym delikatnie wmieszać białko. 
Smażyć z dwóch stron. I gotowe!



Przepis dodaję do akcji:

3 komentarze:

  1. Zjadłabym takie placuszki :D Mniam!
    Świetny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. :) I oczywiście zachęcam do zrobienia placków!

      Usuń
  2. Z miodem i jogurtem wyszły marzenie choć kucharzenie obszedłem dzięki nadzieniu z jabłek prażonych o smaku szarlotki. Jak dla mnie Gomar robi ją niepowtarzalnie. Natomiast z marchewką okazały się niepojęte :)

    OdpowiedzUsuń