poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Biało - czarne ciastka (pół księżyce)

Gdyby nie brak małych kropek można by te ciastka nazwać Jin i Jang ;)
Ciastka są też znane pod nazwą half moons, i ponoć ich oryginalna receptura pochodzi z Nowego Jorku. Są bardzo proste w przygotowaniu, w smaku trochę biszkoptowe (chociaż są zdecydowanie płaskie!). Jedyny problem jaki przysparzają to dylemat - którą stronę ugryźć jako pierwszą? A może zjeść oba kolory jednocześnie...?




Ingrediencje:

- 100 g miękkiego masła
- 175 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka

Na lukier:

- 225 g cukru pudru
- 125 ml śmietany kremówki
- kilka kropel waniliowego ekstraktu
- 75 g czekolady

Wykonanie:

Masło, cukier i ekstrakt waniliowy zmiksuj razem (najlepiej przy użyciu elektrycznego miksera), do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka - pojedynczo, ubijając masę po każdym dodaniu. 
Wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewaj po trochu mleko cały czas mieszając.
Łyżką nakładaj masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o dość sporych odstępach!!! 
Piecz ok 15 min (aż się ładnie zezłocą) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


Cóż...radzę robić wam WIĘKSZE odstępy, niż ja poczyniłam ;P
Polewy:

Cukier puder i ekstrakt wymieszaj z połową śmietanki. Konsystencja powinna być dosyć zwarta, ale umożliwiająca rozsmarowywanie. 
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej\mikrofali i wymieszaj z pozostałą śmietanką.

Uwaga: Można również użyć specjalnej czekolady do wypieków\glazurowania, wtedy po rozpuszczeniu nie dodajemy do niej śmietanki, a po prostu czekamy aż chwilę przestygnie i łyżeczką polewamy nią ciastka. 

Wystudzone ciastka smaruj lukrami.




Idealne do herbaty czy kawki ;)




Inspirację do tych ciastek znalazłam w tej oto cudownej książce, którą nabyłam (tak! była w promocji <3 )





Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: