wtorek, 15 kwietnia 2014

Gryczane kaszotto z brokułem i pieczarkami

Wszelkie kaszotta to świetna alternatywa dla risotta (bo ileż można ten ryż i ryż...w Chinach przecież nie mieszkamy ;P ). Poza tym kasza gryczana jest zdrowa, bezglutenowa, sycąca, bla bla bla i...po prostu smaczna! A przygotowanie tego dania może i zajmie chwilę, ale jest naprawdę proste. Polecam!



Składniki:


Proces tworzenia niesfornego kaszotta
-  kasza gryczana
- 1 brokuł
- mniej więcej 300g pieczarek
- 1 cebula
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- bulion (przyznaję- u mnie z kostki, zrobiony w wodzie po gotowaniu brokuła)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, czosnek 


Do dzieła:

Brokuła dzielimy na różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie.

 Pieczarki i cebulę kroimy, po czym wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Część pieczarek odkładamy do miseczki i gdy przestygną mieszamy z doprawioną śmietaną.
 Na suchej patelni prażymy chwilę kaszę, następnie zalewamy ją odrobiną buliony. Czekamy aż bulion wyparuje (w między czasie mieszając) i dolewamy kolejną partię. Czynność powtarzamy aż kasza zmięknie.
 Gdy to się dokona dorzucamy brokuła, mieszamy i dokładamy pieczarki. 
Teraz uwaga- zaskoczenie- MIESZAMY ponownie!
I nawet nie zauważyliśmy, jak kaszotto zostało zrobione. ;)

Smacznego!



Kapryśne kaszotto wymagało zmiany miseczki aż trzy razy!!!


Cóż...kaszotto nie polubiło się z mikrofalą...oto efekt... buntu!

Zdrowy tryb życia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz