piątek, 18 kwietnia 2014

Proste ciasto z krakersów z żurawiną i orzechami (idealne dla leniwych i zapracowanych!)

Nie, nie jest to kolejne budyniowe ciasto na krakersach. To ciacho jest zrobione Z krakersów! Mówi się, że ciasta bez pieczenia są najprostsze...lecz zapewniam was, że ten smakołyk pomimo wizyty w piekarniku jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Lista składników jest natomiast porywająco krótka!
Zaserwujcie kawałek tego torciku znajomym i wyzwijcie ich, by odgadli co jest w środku. Mogę się założyć, iż nikt nie odgadnie, że ciasto to jest zrobione z...

- opakowania krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g)
- puszki mleka skondensowanego słodzonego
- pół kostki masła (100g)
- garści suszonej żurawiny\ rodzynek
- garści - lub więcej -  orzechów (u mnie mix laskowych, ziemnych, włoskich, brazylijskich, migdałów)

- czekolada do polewy (mleczna + gorzka, z przewagą tej drugiej)

*składniki na małą formę\ tortownicę*




Uwaga: Jeśli dodacie do ciasta same podprażone orzeszki ziemne, uzyskacie trochę snickersowy smak :)


Czarujemy:

Krakersy pokrusz w rękach - dość drobno, ale nie ma potrzeby robienia piaskownicy! Do miski z krakersami wlej mleko z puszki, rozpuszczone maslo i wymieszaj. Następnie dorzuć (swoje ulubione) bakalie i podprażone na suchej patelni orzechy. Gotową masę przełóż do lekko wytłuszczonej formy i piecz ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Wystudzone ciasto polej rozpuszczoną czekoladą. 

Smacznego!!! :D









Ciasto świetnie sprawdzi się w okresie świątecznym (i przed-świątecznym), gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale pochłonięci przygotowaniami cierpieć będziemy na czaso-brak pospolity. A poza tym rodzina nie powinna się obrazić gdy obok corocznej, oklepanej baby nagle na stole pojawi się to cudo. ;)


Wielkanocne Smaki - edycja IV
Babki i babeczki

   

6 komentarzy:

  1. Mam krakersy , mleko i chyba zrobie takie ciacho..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Naprawdę warto! :)
      Daj koniecznie znać jak smakowało!

      Usuń
  2. ciekawe to ciasto, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zainspirowałam :)

      Usuń
  3. Trafiłam przypadkiem, jestem zaskoczona, muszę zrobić to ciasto, koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ciacho naprawdę dobre. I zachęcam do częstszego wpadania przypadkiem. ;)

      Usuń