sobota, 19 kwietnia 2014

Czosnkowo- szczypiorkowy sos idealny do jajek

Kolejne jajko z majonezem?
Nie, dziękuję. Wolę ten pyszny wiosenny sos, zamiast ciężkiego majonezu!!!

Sos ten świetnie sprawdzi się nie tylko do jajek, ale także do mięs, pasztetów i wędlin. Jest lżejszy niż wszelkie dipy na bazie majonezu, a przy tym naprawdę dobry! 
Idealnie sprawdzi się gdy będziecie chcieli wymigać się od nieznośnych całusów babci - wystarczy trochę tego sosu, jeden chuch i gotowe! ;P







Składniki:

- szklanka gęstej kwaśnej śmietany (w wersji lżejszej można użyć jogurtu)
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- ok 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- sól, pieprz (dobrze sprawdzi się tu pieprz biały)
- łyżka rzeżuchy ( zawsze ją dodawałam, lecz w tym roku postanowiłam z niej zrezygnować, na rzecz większej ilości czosnku)

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy śmietanę oraz resztę składników, mieszamy. 
Gotowy sos przechowujemy w lodówce.

Uwaga: zieleninę zamiast siekać można pociąć nożyczkami :)





Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanoc bez glutenu. Wielkanocne Smaki - edycja IV Domowy Wyrób Smaki dzieciństwa Lekka Wielkanoc Rzeżucha na talerzach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz