Domowy, najlepszy, bez barwników i innych świństw, a z dodatkami jakie tylko mogą się zamarzyć.
Budyń jest zdecydowanie jednym z przysmaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak tata serwował mi i mojej siostrze cały talerz tego dobrodziejstwa na kolację. Śmietankowy najlepiej smakował z kwaśnym dżemem, czekolada to klasyk. Jednak moim ulubionym był... malinowy.
Szkoda tylko, że rodzice używali budyniu instant, nie trudząc się by przygotować taki domowy... "Trudząc" - co ja piszę! Przecież zrobienie budyniu jest takie proste!
Składniki (na jedną porcję):
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ja lubię naprawdę gęęęęęęsty więc dodałam 3)
- cukier\ miód\ inne słodzidło (ja dodałam brązowy, "mokry" cukier)
- ulubione dodatki np. aromaty, cynamon, wanilia, kakao, inne - u mnie nieziemska pasta waniliowa (z ziarenkami co wyglądają jak robaczki!), syrop klonowy
Gotujemy budyń! :D
Część mleka gotujemy (mniej więcej 2\3), uważając by nie wykipiało. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodatkami. Mieszankę wlewamy do gorącego mleka, cały czas mieszając (najlepiej widelcem, czy inną trzepaczką). Pozostajemy czujni, bo budyń potrafi być o tyle perfidny, że siedzi cicho, że niby nic się nie dzieje i nagle...BUM! - zaczyna gęstnieć jak szalony!
Gotowy przelewamy do miseczki (lub wyjadamy z garnka!), serwujemy z czym tylko chcemy (dżem\czekolada\nutella\syrop smakowy\marynowane pieczarki\owoce\cokolwiek\lukrowe posypki\bakalie\herbatniki) !
Smacznego!!!! :D



Szukałem jak zrobić masę do prostej tarty na słodko. Tu znalazłem do tej swojej prostej tarty prosty i działający przepis, a nie jakieś internetowe cudactwa z żółtkami czy żelatyną.
OdpowiedzUsuńA poza tym jako efekt uboczny nadmiaru składników smaczny budyń wyszedł z 3 składników: Masa kajmakowa(krówka), mleko i mąka ziemniaczana. Bez tarty też dobre :)
Nareszcie jakiś przepis na budyń bez żółtka i w ogóle z małą ilością składników. Tego szukałam.
OdpowiedzUsuń