wtorek, 15 kwietnia 2014

Nagie batoniki kakaowo- owocowe z orzechami (i w dodatku surowe!)

Nie, wcale nie chodzi tu o "nagość" w postaci braku opakowania...lecz o smaczną i zdrową przekąskę, w postaci batoników NAKD (zdjęcie poniżej). Jako, że nazwa batoników jest tylko o krok (literkę!) od angielskiego słowa naked (nagi), postanowiłam potraktować to jako świetny chwyt marketingowy. ;P Skuteczny? Poddaję to waszej ocenie.



Lista składników batoników Nakd imponuje tym, że jest niezwykle...krótka! Ich podstawą są suszone daktyle, reszta to same naturalne dodatki. Nie znajdziemy tu żadnych gum guar, benzoensanów sodu i innych chemicznych "dobrodziejstw", których nazw nawet nie potrafię wymówić...





Składniki:

- suszone daktyle
- orzechy nerkowca (lub inne ulubione orzechy; ja użyłam mieszanki)
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- kakao 

Uwaga: kolejność składników nie jest przypadkowa. Podałam je malejąco według ilości potrzebnej do użycia. Daktyle powinny stanowić ok 40% masy, tyle samo orzechy. 

Uwaga nr 2. Rodzaje dodatków jakie dodamy do naszych batoników jest ograniczona jedynie naszą wyobraźnią ;)




Oprócz sympatycznych składników mamy jeszcze super proste wykonanie. Jakie? ...przeczytajcie sami! :D

Daktyle uwalniamy od pestek, orzechy prażymy chwilę na suchej patelni (nie jest to konieczne). Część posiekanych orzechów i skórki pomarańczowej odkładamy na bok- dodamy je na końcu by były widoczne i wyczuwalne w zblendowanej masie.  Resztę wrzucamy wszystko do jakiegoś naczynia i...blendujemy, blendujemy, dajemy blenderowi odpocząć, blendujemy, blendujemy... Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję dorzucamy orzechy, skórkę i mieszamy.
Gotową masę przekładamy, a raczej upychamy w foremce wypełnionej papierem do pieczenia. Staramy się ubić masę najbardziej jak się da. Foremkę wrzucamy do lodówki. Po jakimś czasie batoniki są gotowe do krojenia i zajadania.  


Może i nie wyglądają mega zachęcająco, ale są naprawdę dobre!


Myślę, że te batoniki odnajdą się także na wielkanocnym stole, gdy nadal będziemy mieli ochotę na coś słodkiego, jednak ciężkie serniki i niepoprawnie słodkie mazurki już nas trochę zmęczą. ;)



Zdrowy tryb życiaWielkanoc bez glutenu.Lekka Wielkanoc

2 komentarze:

  1. super! Surowych jeszcze nie robiłam, ale chyba warto spróbować! (tak je chwalisz :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko lubisz daktyle powinny Ci zasmakować! :D

      Usuń