poniedziałek, 19 maja 2014

Owsiane crumble z owoców lata ( borówki, wiśnie i truskawki)

Crumble czyli owoce pod kruszonką. Prostsza alternatywa dla ciasta z owocami, bo nie trzeba robić ciasta! Przyrządzając crumble mamy naprawdę spore pole do popisu. Począwszy od wyboru owoców (czy warzyw!) poprzez dodatki w postaci aromatów, bakalii, orzechów przypraw (wanilia, kakao, cynamon, kawa to dopiero początek) a na samej kruszonce kończąc. Do kruszonki można użyć wszelkich mąk, ciastek, płatków owsianych\ryżowych\innych, orzechów, a nawet kleiku ryżowego!



Takie crumble jest pycha zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz więc bez problemu zapakować je do pudełeczka, czy innego uroczego słoiczka i zabrać ze sobą chociażby na piknik! :D

W moim crumble znalazły się:

- truskawki
- wiśnie
- borówki
- łyżka kaszki kukurydzianej (można też zastąpić manną czy biszkoptem - jej dodatek pozwoli uniknąć stworzenia zupy, przy używaniu soczystych owoców)

Kruszonka:

- płatki owsiane
- syrop z agawy (mój nowy nabytek! :] )
- tłuszcz kokosowy

A zrobiłam to tak:

Truskawki pokroiłam, wiśnie odpestkowałam. Owoce wymieszałam z kaszką i odstawiłam na czas robienia kruszonki. Nie dodawałam słodzidła, bo dla mnie były wystarczająco słodkie, ale jeśli jesteś fanem ulepków - śmiało, osłodź sobie życie. ;)
Składniki na kruszonkę wymieszałam, rozcierając w palcach i wysypałam na owoce, wrzucone do naczynia żaroodpornego.
Piekłam w 180 stopniach ok 20 min - aż kruszonka się zrumieniła.



 Swoje owoce pod kruszonką potraktowałam jeszcze cynamonem i sojowym waniliowym deserkiem\budyniem Alpro. Pycha! :)


Taki deser to fajna opcja dla osób, które dbają o linię a nie chcą zupełnie rezygnować ze słodkości!
Ponadto owoce pełne są witamin, które potrzebne są nie tylko tym na diecie. ;) Tak, tak, wy też ich potrzebujecie, maturzyści! 







Posiłek dla maturzysty

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Piknik majowy Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz