wtorek, 20 maja 2014

Kakaowe ciasto z fasoli (bezglutenowe!)

Wreszcie wskrzesiłam blender! No dobra, kupiłam nową machinę (w Lindlu była promocja na elektryczny chopper :D )... Więc w końcu mogłam zrobić ten wynalazek, który chodził za mną już jakiś czas temu.



 To ciasto zdecydowanie mogę nazwać dietetycznym. Nie zawiera zapychającej mąki, ani grama cukru. Wszelkie słodzidło zastąpiłam suszonymi owocami. Efekt? Mocno kakaowe, wyważone, nie za słodkie ciasto. Dla mnie bomba! Chociaż byli tacy, którzy twierdzili, że mogłam dodać "chociaż ten syrop ze agawy". Jednak to ciasto to był eksperyment. Dowód na to, że można zrezygnować z cukru i nadal uzyskać smaczny wypiek. Jeśli jednak nie w głowie wam eksperymenty, ani nie macie curko-fobii śmiało dodajcie miód, słodki syrop, czy co tam chcecie. :)

Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- ok 1/3 szkl wiórków kokosowych
- skórka pomarańczowa, suszona żurawina, migdały, rodzynki, posiekane orzechy ziemne, laskowe i nerkowce
- ekstrakt waniliowy
- ew. słodzidło, cynamon 

Polewa:
(żeby ukrócić narzekania o braku słodkości)

- 1-2 łyżki kakao
- łyżka oleju kokosowego
- syrop z agawy





Wykonanie:

Fasolę blendujemy, łączymy z innymi składnikami i przekładamy do lekko wytłuszczonej formy. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Składniki na polewę mieszamy (jeśli tłuszcz kokosowy jest w postaci stałej wystarczy go chwilę podgrzać) i polewamy (w końcu od tego są polewy!) nią ciasto. Jeśli chcemy możemy wcześniej podziurawić ciacho, żeby polewa dostała się do środka.

Smacznego!!! :)


Przed zapoznaniem z polewą










Maturzyści (a zwłaszcza maturzystki!) okres egzaminów to nie czas by zaprzątać sobie głowy dietami. Jednak jeśli chcecie trzymać linię, nie odrywając się przy tym od nauki w celu wyszukiwania cudownych odchudzających preparatów, a przy tym lubicie cieszyć się słodkimi wypiekami - to ciacho jest dla was! :)





















Posiłek dla maturzysty Piknik majowy Wiesz co jesz Akcja bez nabiału Dania dla urody Jadłospis dla Mam Zdrowe fingerfood

2 komentarze:

  1. Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)

    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko karob zawiera kupę cukru...

      Usuń