piątek, 16 maja 2014

Ryż z tuńczykiem i kukurydzą zapiekany pod jogurtem

Został Ci ryż z obiadu - co robisz?

a) daję psy\kozie\sąsiadom\kurom
b) robię sałatkę
c) wyrzucam go
d) dodaję go do pomidorówki
e) robię sobie pyszną ryżową zapiekankę!

Chyba nie trudno zgadnąć, którą opcję ja wybrałam. ;) 

Taka zapiekanka to jest ulepszona, ciepła wersja popularnej sałatki - idealna na obiad, czy pochmurny poranek. Jest zapiekana pod masą jogurtową, więc jest lżejsza niż jakbyście dodali np. żółty ser. Przepis prosty a bardzo przyjemny. Polecam!

ps. czy u was również odpowiedź c nigdy nie wchodzi w rachubę? ;)

Składniki:
(myślę, że 3 osoby mogłyby się najeść)

- ok 1.5 - 2 szkl ugotowanego ryżu (jeśli nie udało wam się ugotować ryżu na sypko po prostu rozkruszcie go palcami po wystygnięciu)
- puszka tuńczyka 
- ok 1/2 puszki kukurydzy
- mały jogurt (kubeczek 150g)
- 2 jajka
- odrobina majonezu - tak dla formalności ;) - ja użyłam salad cream, to takie lżejsze majonezopodobne coś co znalazłam w angielskiej szafce
- sól, pieprz
- ew. ulubione przyprawy 



Mój talerz doznał olśnienia ;)

Bardzo prosty przepis:

Ryż, tuńczyka, kukurydzę i majonez mieszamy. Doprawiamy i przekładamy do lekko wytłuszczonego żaroodpornego naczynia. Ubijamy masę, żeby była zwarta.
Jajko roztrzepujemy, dodajemy jogurt, przyprawy. Mieszankę wylewamy na ryż. 
Zapiekamy ok 25min w 180 stopniach - aż wierzch się zetnie. 
Smacznego! :)






Jajko z jogurtem tworzy przyjemny, niemalże serowy wierzch

Zachęcam do zrobienia takiej zapiekanki, nawet jeśli by to wymagało specjalnego gotowania ryżu. ;)
 Tuńczyk - ryba. A ryba, jak wiadomo, wpływa na wszystko. Może zatem wpłynie także na wyniki matur? Czemu nie sprawdzisz tego maturzysto, zajadając tę zdrową zapiekankę? :)


Food Revolution Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Posiłek dla maturzysty Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Jadłospis dla Mam Dania dla urody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz