poniedziałek, 9 września 2013

Cynamonowe bułeczki ślimaczki

Przepis na te boskie bułeczki znalazłam na tym blogu i myślę, że jeszcze nieraz do niego wrócę. Ślimaczki nieziemsko smakują, uroczo wyglądają i cudownie pachną (a podczas pieczenia pachnie cała kuchnia!). Zaczęły znikać jeszcze ciepłe i zrobiły ogólną furorę. No po prostu... gdy Ci smutno i źle - upiecz ślimaczki i zjedz je (i uśmiechnij się!)!!




Przepis jest tak świetny, że jedyną moją ingerencją było posypanie części bułeczek siekanymi solonymi pistacjami. :) 

Przepis cytuję za autorką :)

Składniki na ciasto drożdżowe:


  • opakowanie drożdży instant
  • 50 gr cukru + 1/2 łyżeczki cukru
  • 60 ml letniej wody
  • 125 ml mleka w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • aromat lub cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 gr miękkiego masła
  • 3 i 1/2 szklanki mąki

Składniki na nadzienie:







  • 75 gr miękkiego masła

    • 200 gr brązowego cukru
    • 3 łyżki cynamonu
    +  posiekane orzechy włoskie i pistacje

    Ciasto drożdżowe:

    1. Rozpuść w miseczce drożdże z łyżeczką cukru i wodą. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na 10 minut, aż zaczną się 'pienić'. Wlej je do miski z pozostałymi składnikami - poza mąką i masłem. Wymieszaj wszystko łyżką.2. Teraz dosyp mąkę i dodaj miękkie masło. Wszystko zagnieć rękoma, aż do uzyskania zwartej i odlepiającej się od dłoni kuli. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie - możesz dosypać trochę mąki.3. Przełóż swoje ciasto do miski wysypanej mąką. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, w temp. pokojowej.

    Cynamonowe nadzienie: 

    1. Kiedy ciasto wyrośnie - rozwałkuj je na duży prostokąt o wymiarach 30x60 cm i posmaruj go miękkim masłem. Wymieszaj brązowy cukier z cynamonem i równomiernie rozsyp tę mieszankę po maślanej warstwie.
    2. Dokładnie zwiń prostokąt w rulon, a potem pokrój go na 8-9 kawałków.
     3. Posyp orzeszkami wierzch bułeczek, a potem ułóż je na blaszce lub w tortownicy. Odstaw na 1 godzinę do ładnego napuszenia.
    4. Wstaw je do rozgrzanego na 190°C piekarnika i piecz je przez 25-30 minut.
    5. Zjedz i się zachwyć ;)


     Czekając na upieczenie...





    1 komentarz:

    1. wyszły Ci GE-NIAL-NE! <3

      bardzo się ciesze, że skorzystałaś z mego przepisu no i, że Ci (i bliskim) smakowały.. :)

      pozdrawiam serdecznie! :*

      OdpowiedzUsuń