środa, 11 września 2013

Jogurtowe muffiny z bananem, czekoladą i cynamonowym lukrem

Miały być po prostu jogurtowe muffiny, ale gdy znalazłam w lodówce pół mlecznej czekolady (która jakimś cudem nie została zjedzona) i banana, nie mogłam powstrzymać się przed dodaniem ich do muffiny. Połączenie idealne dla prawdziwych miłośników słodkiego! ;)



Składniki na muffiny:
2 szkl mąki 
300 g jogurtu
2 duże jaja
1/2 szkl cukru
3/4 łyżeczki sody
banan
1/2 tabliczki czekolady (czekoladoholicy mogą dać oczywiście więcej)

Banana rozgnieść widelcem, czekoladę grubo pokroić. Standardowo w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, po czym połączyć. Masę nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości) i ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Składniki na cynamonowy lukier:
1 białko
3/4 szkl cukru pudru
odrobina cynamonu

Białko ubić na pianę, dodać cukier i cynamon. Wymieszać na jednolitą masę. Muffiny lukrować gdy ostygną. 

Smacznego!!
 "Nagie" muffiny... ;)

A tu już ubrane w lukier 


+ mini foto menu...
A na obiad była taka oto makaronowa zapiekanka z kalafiorem pod beszamelem... :D


4 komentarze:

  1. A podasz przepis na tą zapiekankę - wygląda wprost wybornie !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, zwłaszcza, że jest wręcz banalny. ;)

      Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem układasz warstwami makaron ugotowany al dente, farsz mięsny (np taki jak w moim przepisie na pierogi po bolońsku, tylko dodałam do niego jeszcze starty żółty ser), znów makaron,(nie pamiętam dokładnie ale na makaron chyba dałam starty żółty ser - tak czy inaczej z warstwami można przecież poeksperymentować ;) ), na to ugotowany kalafior podzielony na różyczki (ważne by go nie rozgotować!), zalewasz to beszamelem. I hop do piekarnika.

      Beszamel - 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ok 1,5 szkl mleka (ja dodałam do mleka trochę maślanki), sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
      W garnku na małym ogniu rozpuszczasz masło, dodajesz mąkę i wciąż mieszasz trzepaczką. Gdy masło z mąką połączy się i nie będzie grudek dodajesz letnie mleko. Mieszasz, doprawiasz, gdy za gęste dolewasz mleka. Zdejmij z ognia gdy sos będzie gładki i kremowy.

      I gotowe. Bardzo mi miło jeśli zainspirowałam. :)

      Usuń
  2. A jak udało Ci się osiągnąć tak fantastyczne wzorki na muffinkach? Jestem nimi oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu nabierałam na łyżeczkę sporo lukru, zwieszałam ją nad muffinkami i z utworzonej lukrowej nitki paćkałam wzorki. Bez żadnych skomplikowanych przyrządów. ;)

      Usuń